Staatssecretaris: land gaat niet op slot vanwege vervuild water

Foto: ANP

Het is niet de verwachting dat het land net zoals tijdens de stikstofcrisis ‘op slot’ gaat vanwege slechte waterkwaliteit, denkt staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat). Mogelijk moeten de bouw of bedrijfsprocessen lokaal worden gestopt omdat de waterkwaliteit anders te veel verslechtert, maar de staatssecretaris zei tijdens het wekelijkse vragenuurtje dat waterproblemen vaak niet op landelijke schaal voorkomen.

Verschillende experts waarschuwden in NRC juist voor een dreigende watercrisis. Vanaf 2027 moet Nederland voldoen aan Brusselse richtlijnen voor waterkwaliteit, maar volgens de deskundigen is het allerminst zeker dat Nederland dat gaat halen. De staatssecretaris zelf zei dat Nederland wel gaat voldoen aan de wettelijke eisen, zolang de voorgenomen plannen worden uitgevoerd. Wel staat volgens haar vast dat Nederland “vol aan de bak” moet. Afgelopen vrijdag werd een groot pakket met maatregelen vastgesteld.

Maar D66-Kamerlid Tjeerd de Groot is er niet gerust op dat de plannen daadwerkelijk worden uitgevoerd en dat Nederland dus in 2027 voldoet aan de eisen. Hij vindt dat het kabinet strenger moet zijn naar de gemeenten en provincies. Volgens De Groot is het goed dat het kabinet actie wil ondernemen, “maar het is ontzettend laat”.

Natuurmonumenten laat in een reactie weten niet gerustgesteld te zijn door de antwoorden van Heijnen. “Door het hele land wordt momenteel niet voldaan aan de doelen uit de Kaderrichtlijn Water en we hebben nog maar vijf jaar om het tij te keren.” Volgens Natuurmonumenten is er al sprake van een watercrisis, aangezien minder dan één procent van de beschermde wateren in Nederland momenteel voldoet aan de eisen. De natuurbeheerder vreest dat het wel degelijk een landelijk probleem kan worden, als op te veel plekken niet aan de regels wordt voldaan.

In het stikstofdossier werd het kabinet door de rechter berispt, omdat het beleidsprogramma PAS (Programmatische Aanpak Stikstof) niet deugde. Door PAS werden vergunningen verleend voor stikstofuitstoot op basis van voorgenomen vermindering in de toekomst. De rechter oordeelde dat het ‘op de pof’ uitstoten van stikstof onrechtmatig was en zette een streep door PAS. Vervolgens stokte de verlening van vergunningen om te bouwen, omdat deze projecten niet voldeden aan de stikstofregels.