Demonstratie op de Dam in Amsterdam voor Oekraïne

Foto: ANP

Rond de 300 mensen hebben zondagmiddag op de Dam in Amsterdam gedemonstreerd tegen de oorlog in Oekraïne. De organiserende stichting Oekraïners in Nederland vroeg met de demonstratie om bescherming van Oekraïne door de NAVO en om strengere sancties tegen Rusland. “Rusland moet economisch en diplomatiek volledig geïsoleerd worden”, stelt de stichting in een verklaring.

Vluchtelingen vertelden de demonstranten over hun ervaringen tijdens de oorlog in Oekraïne en over hun vlucht naar Nederland. Aan het eind van het eerste deel van de bijeenkomst sprak de Oekraïense ambassadeur in Nederland.

Sinds het begin van de avond volgen de aanwezigen via een livestream een avond voor Oekraïne die is georganiseerd door een Pools tv-station. Het liefdadigheidsevent Save Ukraine, dat in het Engels wordt uitgezonden, is te zien in zeker twintig landen.

Diverse grote bands en artiesten zijn bij het evenement betrokken, zoals Imagine Dragons, Nothing But Thieves, Fatboy Slim, Placebo en Craig David. Ook Eurovisiesongfestivalwinnaars Salvador Sobral uit Portugal en Netta uit Israël treden op.