Willem Engel hoort of hij langer vast blijft zitten

Foto: ANP

Willem Engel hoort of hij langer in de cel moet blijven. De raadkamer van de rechtbank in Rotterdam beslist dinsdag over zijn voorarrest. Dit kan met maximaal negentig dagen worden verlengd.

De 45-jarige voorman van Viruswaarheid werd 16 maart aangehouden voor opruiing. Engel zou gedurende een lange periode – tussen juni 2020 en december 2021 – “opruiende coronagerelateerde berichten” hebben geplaatst op sociale media. “Deze berichten hebben ertoe geleid dat andere mensen strafbare feiten hebben gepleegd of daartoe zijn aangezet”, aldus het Openbaar Ministerie.

Eind vorig jaar werd een collectieve aangifte, die door 22.581 mensen was ondertekend, tegen Engel ingediend bij het OM in Rotterdam. Ze vinden dat Engel zich schuldig maakt aan opruiing, verspreiding van medische desinformatie, oplichting, uitingen met een terroristisch oogmerk en bedreiging. Volgens Engel is de aangifte vals en staan er geen strafbare feiten in.

Los van deze zaak staat Engel woensdag voor de politierechter in Den Haag. Dan staat hij terecht voor het negeren van een bevel van de politie tijdens een demonstratie in Den Haag, op 10 oktober 2020. Engel moet zich dan ook verantwoorden voor opruiing via Facebook. Hij riep op om agenten te arresteren middels burgerarrest. Dat deed hij tijdens een livestream.