Utrecht gaat alvast bijdragen aan energierekening minima

Foto: ANP

De gemeente Utrecht gaat 800 euro energietoeslag aan zoveel mogelijk inwoners met een laag inkomen vervroegd vergoeden. Utrecht loopt hiermee vooruit op het beleid van het kabinet en op het besluit van de eigen gemeenteraad.

“Wij zien dat steeds meer Utrechters worden geconfronteerd met een hoge energierekening die zij nu al niet meer kunnen betalen. Daarom wachten we niet op de wetswijziging en keren wij de vergoeding nu al uit”, laat wethouder Linda Voortman (Werk en inkomen) woensdag weten. De eerste ruim 10.000 huishoudens krijgen al deze week het geld op hun rekening gestort. Van duizenden andere huishoudens heeft de gemeente nog onvoldoende gegevens om het geld aan ze over te boeken.

“Formeel zouden we moeten wachten totdat de wetswijziging in werking treedt. De minister roept gemeenten echter bij wijze van uitzondering op om te anticiperen op deze wetswijziging en de vergoeding alvast uit te keren”, aldus de wethouder. Niet alleen Utrecht steunt minima pro-actief. Ook andere steden als Rotterdam en Den Haag lopen alvast vooruit op het kabinet.