Schotse crimineel schuldig aan moord op Martin Kok in 2016

Foto: ANP

De Schotse crimineel Christopher Hughes is woensdag in Glasgow schuldig bevonden aan de moord op de Nederlandse misdaadblogger en ex-crimineel Martin Kok. De 33-jarige Hughes lokte Kok in 2016 in de val, waarna hij door een ander werd doodgeschoten. In 2020 werd de Schot dankzij inspanningen van de Nederlandse en Italiaanse politie in Turijn gearresteerd.

Naast de moord op Kok, is Hughes ook schuldig bevonden aan onder meer drugshandel en verboden wapenbezit. De Schotse politie noemt de man in een verklaring “een gevaarlijk individu met een lange geschiedenis in de georganiseerde misdaad”. Volgende maand wordt duidelijk wat voor straf hij krijgt.

Hughes lokte Kok ruim vijf jaar geleden naar een seksclub in Laren, waar hij werd doodgeschoten door een nog altijd onbekende schutter. De moord op Martin Kok is onderdeel van het liquidatieproces Marengo, waarin Ridouan Taghi de hoofdverdachte is. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) wilde Taghi hem dood hebben omdat hij op zijn website Vlinderscrime berichten over Taghi en diens handlanger Naoufal ‘Noffel’ F. plaatste.

Een woordvoerder van het OM liet eerder weten dat Hughes niet op verzoek van Nederland werd aangehouden. Wel bedankt de Schotse politie “de collega’s in Italië en Nederland die hielpen bij het lokaliseren en arresteren van Hughes”.

Martin Kok was een zelfbenoemd misdaadjournalist, die het niet erg nauw nam met gangbare journalistieke gedragsregels. Hij publiceerde met naam en toenaam over criminele kopstukken en gebruikte ongecensureerd beeldmateriaal waar hij kon. Kok werd zelf twee keer veroordeeld voor een levensdelict.