Oppositie eist actie kabinet na nieuwste inflatiecijfers

Foto: ANP

Als het aan de oppositie ligt moet het kabinet snel ingrijpen om de gevolgen van de opnieuw gestegen inflatie te verlichten. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek liep de inflatie vorige maand op naar bijna 12 procent, nadat die in februari al hoog was met ruim 7 procent.

Kamerlid Henk Nijboer van de PvdA noemt het “onmogelijk” om iedereen te compenseren voor de gestegen prijzen, maar vindt dat het kabinet wel snel mensen met lage en lagere middeninkomens te hulp moet schieten. Volgens Nijboer heeft de oppositie hier genoeg ideeën over, maar heeft het kabinet deze allemaal naast zich neergelegd. “Van bevriezen huren tot hogere toeslagen, van betaalbaarder OV tot belastingvermindering energie en van energietoeslag voor grotere groep tot hoger wettelijk minimumloon.”

Ook Tom van der Lee van GroenLinks wil een “veel steviger koopkrachtpakket” voor mensen met een smalle beurs. “Daarvoor is de aanpak van vermogensongelijkheid onontkoombaar!”

PVV-leider Geert Wilders wil dat premier Mark Rutte snel naar de Kamer komt om het te hebben over “de torenhoge inflatie van inmiddels 12% en het gebrek aan voldoende lastenverlichting ter compensatie!”

Volgens Pepijn van Houwelingen (Forum voor Democratie) heeft de inflatie niets te maken met de oorlog in Oekraïne. Hij noemt een Nederlands vertrek uit de Europese Unie de “enige oplossing”.