Voormalige Hermitage beleeft drukke heropening met Het melkmeisje

Foto: ANP

De voormalige Hermitage in Amsterdam heeft een drukke vrijdagochtend beleefd met de tentoonstelling van Het melkmeisje van Johannes Vermeer. Het museum is vrijdag weer opengegaan nadat het tijdelijk de deuren had gesloten na het verbreken van de banden met de Hermitage in het Russische Sint-Petersburg. Dit deed het museum vanwege de oorlog in Oekraïne.

“Het is erg druk”, vertelt een woordvoerder van het museumcomplex aan de Amstel, zoals het museum zichzelf nu noemt. “We zijn heel blij dat Het melkmeisje zo goed wordt ontvangen. Er staat continu iemand bij de kassa en er staan continu meerdere mensen op zaal.”

Ook komend weekend verwacht het museum grote belangstelling. “Er zijn al veel tickets geboekt”, aldus de woordvoerder. “Dit fantastische werk is echt een publiekslieveling.”

De komende maanden toont het museum een serie van vijf topstukken. Welk werk volgt na Het melkmeisje, dat tot en met 15 mei is te zien, is nog niet bekend. Het museum bezint zich nu op zijn toekomst voor de lange termijn en komt na de zomer met nieuwe programmering.

Het Rijksmuseum leent Het melkmeisje (circa 1660) uit om het museum te steunen. Het beroemde werk van Vermeer wordt zelden uitgeleend.

In het museum wordt in de expositie stilgestaan bij onder meer de technische details, het iconische kleurgebruik van de meester, maar ook muziek en geur uit die tijd. Daarnaast vertelt de tentoonstelling over de kunstenaar en de historische achtergronden.