Vier F-35’s naar Bulgarije vertrokken voor bewaking luchtruim

Foto: ANP

De vier Nederlandse F-35 gevechtsvliegtuigen die woensdag vanaf vliegbasis Leeuwarden vertrokken, zijn in Bulgarije aangekomen. Ze gaan daar twee maanden het luchtruim bewaken in het kader van de versterking van de oostflank van het NAVO-gebied.

Met de vier gevechtsvliegtuigen gaan ongeveer negentig militairen ter ondersteuning mee. Twee F-35’s worden ingezet voor de luchtbewaking. “Beide andere F-35’s zijn reserve. Zo is inzet gegarandeerd”, aldus het ministerie van Defensie. De vliegtuigen staan onder bevel van de NAVO.

Het is voor het eerst dat de Nederlandse F-35’s voor inzet in het buitenland worden gestationeerd. De afgelopen weken hebben F-35’s ook meegedaan aan de bewaking van het luchtruim van Polen, maar toen keerden de vliegtuigen steeds terug naar hun basis in Nederland.

De F-35’s moeten in Bulgarije onder meer onbekende vliegtuigen boven NAVO-gebied gaan onderscheppen. Ze kunnen ook ingezet worden boven de Zwarte Zee. De NAVO versterkt haar aanwezigheid in Oost-Europa als gevolg van de Russische invasie in Oekraïne.

Nederland stuurt in dat kader deze maand ook nog een Patriot-eenheid met 150 man personeel naar Slowakije. Die blijven daar maximaal zes maanden. Ook zijn ongeveer 300 Nederlandse militairen voor de NAVO actief in Litouwen.