Ruim 800 molens draaien gelijktijdig voor jubileum

Foto: ANP

In het hele land hebben zaterdag 809 molenaars hun molen een uur lang tegelijk laten draaien om het 50-jarig bestaan te vieren van het Gilde van Vrijwillige Molenaars. Ook 32 molens in het buitenland deden mee aan de actie. Er draaiden molens in het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Duitsland, Denemarken, Oostenrijk, Hongarije, Kroatië, Zweden, Bulgarije en Nieuw-Zeeland.

Volgens een woordvoerster deden veel meer molenaars mee dan verwacht. Het gilde was uitgegaan van drie- tot vierhonderd molens die hun wieken zouden laten draaien. Van een recordpoging is officieel geen sprake, omdat het gilde afzag van een aanmelding bij het Guinness Book of Records. De molenaars zijn wel van plan later een officiële poging te wagen.

Het Gilde van Vrijwillige Molenaars is een belangenvereniging die in 1972 is opgericht en 2600 leden heeft, onder wie ongeveer 1500 gediplomeerde molenaars, een groot aantal leden-in-opleiding, molengidsen, jeugdleden en donateurs. In Nederland zijn er nog ongeveer veertig beroepsmolenaars, de anderen zijn vrijwilligers. Er zijn nog ongeveer 1200 historische molens in bedrijf. Daaronder zijn honderd watermolens, waarvan een aantal zaterdag ook meedeed aan de actie.