Klaver bedankt ‘politieke maatje’ Ploumen

Foto: ANP

PvdA-leider Lilianne Ploumen was “een drijvende kracht achter de samenwerking” tussen GroenLinks en de PvdA. Dat meldde GL-leider Jesse Klaver op Twitter, in reactie op het vertrek van Ploumen. Ploumen maakte dinsdag bekend per direct op te stappen als partijleider en Kamerlid.

Klaver was volstrekt verrast door het besluit van Ploumen. “Ik zag deze niet aankomen”, zegt hij later dinsdag. Ploumen belde hem maandagavond om het te vertellen. Zijn eerste reactie was dat het “jouw besluit is, doe het niet. Het is een mooie brief, haar keuze, maar ik had graag verder met haar willen gaan”.

De GroenLinks-leider noemt Ploumen zijn “politieke maatje”. Hij gaat ervan uit dat hij met de opvolger van Ploumen de samenwerking gaat doorzetten. De PvdA en GroenLinks besloten vorig jaar intensiever te gaan samenwerken.

Er wordt al jaren gesproken over het samengaan van de linkse partijen. Daar is ook weerstand tegen. GroenLinks-Kamerlid Bart Snels stapte daarom op. Ook binnen de PvdA is er verzet tegen vergaande samenwerking of een fusie, onder meer van oud-partijvoorzitter Hans Spekman.

Klaver benadrukt dat de samenwerking “verder ging dan Ploumen en ik. Het is echt breder en het gaat door wat mij betreft”. Hij wees erop dat dit door beide partijen partijbreed is uitgesproken. Het is volgens hem ook “van groot belang” om Nederland de andere kant op te bewegen, wat beide partijen willen. Op de manier waarop de samenwerking verder wordt verdiept, wil Klaver niet vooruitlopen.