PvdA verrast door besluit Ploumen om weg te gaan

Foto: ANP

Het PvdA-bestuur en partijvoorzitter Esther-Mirjam Sent zijn verrast door het besluit van Lilianne Ploumen om op te stappen als politiek leider van de partij. In een verklaring meldt Sent dat ze bedroefd zijn hierom, maar haar keuze respecteren. “We zijn haar ontzettend dankbaar voor alle jaren waarin zij zich heeft ingezet voor onze partij.”

Ploumen zei dinsdag zelf dat ze haar beslissing “in piepkleine kring” wel had gedeeld. “Je moet toch een beetje bedenken, hoe gaat een dag als vandaag dan.” Maar aan wie ze het precies had verteld, liet ze in het midden. “Voor veel mensen in de fractie was het een onverwacht bericht.”

Sent prijst Ploumen om haar strijd voor de meest kwetsbaren in de samenleving, als partijvoorzitter, minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en Tweede Kamerlid. Ook benadrukt ze dat Ploumen opstond als lijsttrekker “toen onze partij het moeilijk had”. Ploumen trad in januari vorig jaar aan, krap twee maanden voor de Tweede Kamerverkiezingen, omdat Lodewijk Asscher onverwacht opstapte naar aanleiding van de toeslagenaffaire.

“Met tomeloze energie voerde zij campagne voor een eerlijker en socialer Nederland. Ze gaf elan aan de linkse samenwerking met het sluiten van het progressieve oppositieakkoord en liet in een tijd van politieke verdeeldheid en versplintering zien dat je samen meer bereikt dan alleen”, aldus Sent.

De fractie zal volgens haar op korte termijn een nieuwe voorzitter kiezen, die in juni als fungerend politiek leider wordt voorgedragen op het congres. De PvdA-leden mogen later een lijsttrekker kiezen, die dan politiek leider wordt.