Suriname schaft visumplicht af voor Nederlanders

Foto: ANP

Om meer bezoekers naar Suriname te halen, schaft het land per 1 mei de visumplicht af voor meer dan twintig landen, waaronder Nederland. Wel moeten de reizigers nog vijftig euro betalen om het land in te mogen komen. Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken sluit niet uit dat er uiteindelijk nog meer landen bij de groep van niet-visumplichtige landen komen.

Behalve voor Nederland wordt de visumplicht ook afgeschaft voor reizigers uit onder andere België, Frankrijk, Engeland, Aruba, Curaçao, Rusland, China, de Verenigde Staten en Canada. Ook wil Suriname af van de visumplicht voor Surinamers die naar het buitenland gaan. Ramdin laat weten hierover in gesprek te zijn met de Europese Unie.

Toerisme is een belangrijke bron van inkomsten voor Suriname. De meeste toeristen die het land bezoeken, komen uit Nederland. Extra geld is hard nodig omdat de regering nog steeds bezig is de zware schuldenlast terug te betalen die de vorige regering van oud-president Desi Bouterse heeft achtergelaten. Net als in de rest van de wereld zijn ook in Suriname veel producten duurder geworden, onder andere als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Daarnaast drukken de maatregelen die de regering heeft moeten doorvoeren om financiële steun van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) te krijgen, zwaar op de samenleving.