Verdachte fatale steekpartij jeugdgevangenis dinsdag voorgeleid

Foto: ANP

De 18-jarige verdachte van de fatale steekpartij in jeugdgevangenis Den Hey-Acker in Breda wordt dinsdag voorgeleid. Volgens de politie gaat het om een jongen uit Den Haag. Bij het incident kwam een 19-jarige medegedetineerde uit Enschede om het leven en raakte een 20-jarige man uit Nijmegen gewond.

De gedetineerde uit Nijmegen is naar het ziekenhuis gebracht. Een politiewoordvoerster kon niet zeggen hoe hij eraan toe is. Ook is er nog niets bekendgemaakt over de aanleiding van de steekpartij, die vrijdag rond 15.15 uur gebeurde. De politie heeft ter plekke onderzoek gedaan en het steekvoorwerp in beslag genomen. Ook de Inspectie Justitie en Veiligheid onderzoekt de steekpartij.

De Bredase burgemeester Paul Depla zegt “mee te leven met de slachtoffers en nabestaanden”. “Het is vreselijk en dramatisch wat er is gebeurd. Ook voor het betrokken gevangenispersoneel en de agenten die ter plaatse waren.” Hij benadrukt dat er op geen enkel moment gevaar is geweest voor de openbare orde en veiligheid, omdat het incident zich afspeelde binnen de muren van de gevangenis.

Depla constateert dat er de afgelopen tijd meerdere geweldsincidenten zijn geweest bij de jeugdgevangenis, maar zegt dat een dergelijke instelling nu eenmaal veiligheidsrisico’s met zich meebrengt. “Wat mij wel zorgen baart, is dat door die incidenten het draagvlak voor jeugdgevangenissen onder druk komt te staan. De signalen daarover moet je zeer serieus nemen.” De burgemeester geeft aan dat de verantwoordelijkheid voor de veiligheid in en rondom de gevangenis bij het ministerie van Justitie ligt. “We wachten dan ook de uitkomsten van het onderzoek naar de incidenten af.”

De jeugdgevangenis kwam enkele maanden geleden nog in het nieuws nadat een jongere die vastzat ontsnapte en uiteindelijk door de politie werd doodgeschoten in België. De jonge gedetineerde had een vuurwapen en gijzelde hiermee personeelsleden van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI).

Een woordvoerster van justitievakbond Juvox vindt het “heel triest” wat er is gebeurd en spreekt van een zorgelijke situatie, niet alleen in de jeugdgevangenis in Breda. Een aanhoudend personeelstekort leidt al langer tot problemen in de gevangenissen. Ze vraagt zich af of het reëel is aan de gestelde eisen vast te houden voor gevangenismedewerkers. Binnen de afdeling jeugd speelt volgens haar ook mee dat de focus erg gericht is op behandeling en “er een stukje respect en gezag mist”. “De doelgroep verhardt. Maatwerk is nodig, maar dat kunnen we nu niet bieden binnen de DJI.”