Nederland opent weer ambassade in Oekraïense stad Lviv

Foto: ANP

De Nederlandse ambassade in Oekraïne is weer open, laat minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) weten. De ambassade is voorlopig in de westelijke stad Lviv gevestigd. Ambassadeur Jennes de Mol is hier met een klein team aan de slag gegaan.

Twee dagen na het begin van de Russische invasie werd de ambassade vanuit Lviv om veiligheidsredenen verplaatst naar de Poolse stad Jarosław, bij de grens met Oekraïne. In Lviv zijn meer ambassades tijdelijk gevestigd. Ook is een deel van de Oekraïense overheid hierheen getrokken.

De Nederlandse ambassade was kort voor het uitbreken van de oorlog eind februari verplaatst van de hoofdstad Kiev naar Lviv. Daar konden de diplomaten hulp bieden aan Nederlanders die Oekraïne wilden verlaten. Zij konden op de post in Lviv onder meer tijdelijke reisdocumenten krijgen.

“Het ministerie van Buitenlandse Zaken werkt stap voor stap naar een veilige terugkeer van een klein deel van het ambassadepersoneel naar Oekraïne. Door eerst met een kleine staf terug te keren naar het West-Oekraïense Lviv krijgt de ambassade een goed beeld van de veiligheidssituatie daar”, laat het departement in een verklaring weten. Als het veilig genoeg is, keert de ambassade terug naar Kiev.

Voor de diplomaten zijn extra veiligheidsmaatregelen genomen. Lviv werd maandagochtend nog getroffen door een aantal Russische raketten. Daarbij vielen volgens de gouverneur zeven doden. Lviv is de oorlog tot dusver redelijk ongeschonden doorgekomen. Wel herbergt de stad een groot aantal vluchtelingen.

De afgelopen tijd hebben meer landen hun diplomatieke post in Oekraïne heropend. Onder meer Frankrijk en Italië kondigden aan om hun diplomatieke vertegenwoordigers weer naar Kiev te sturen. Litouwen was het eerste uitgeweken EU-land dat zijn ambassade in Kiev al ruim een week geleden weer opende.