KLM-afhandelaars bleven als enige buiten sectorbrede cao

Foto: ANP

De werknemers van KLM die zich op Nederlandse luchthavens bezighouden met de afhandeling van bagage en passagiers zijn de enigen die buiten een sectorbrede cao vallen. Vakbond FNV concludeert dat de wilde staking van personeel van KLM zaterdag daarmee te maken heeft. Een wilde staking wil zeggen dat die niet door de vakbond is georganiseerd.

Eerder deze maand bereikte vakbond FNV een akkoord met zes van de zeven bedrijven die zich bezighouden met het afhandelen van vliegtuigen. Een van de voorwaarden die werd gesteld is dat medewerkers een startloon van 14 euro per uur krijgen, aldus de bond. Naast de loonsverhoging is onder meer ook afgesproken dat de jeugdloonschalen verdwijnen en dat de onregelmatigheidstoeslag blijft bestaan. Ook is er een regeling voor oudere werknemers die minder willen gaan werken afgesproken.

Door een sectorbrede cao wordt het voor bedrijven onmogelijk om op arbeidsvoorwaarden te concurreren. FNV zegt al langer dat Schiphol Group voor alle bedrijven die actief zijn op de luchthaven minimale kwaliteitseisen moet hebben. Schiphol deelt die mening en wil daarover met FNV in gesprek.