Advocatenneef Ridouan Taghi blijft voorlopig in de cel

Foto: ANP

Youssef T., voormalig advocaat en neef van Ridouan Taghi, blijft voorlopig in de cel. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam maandag besloten. De advocaten van T. hadden gevraagd om hem vrij te laten, maar de rechtbank ziet voldoende zwaarwegende redenen om dat voorlopig niet te doen.

Het Openbaar Ministerie verdenkt T. ervan dat hij de schakel is geweest tussen de gedetineerde Taghi en de buitenwereld en dat hij hem heeft geholpen bij het maken van plannen voor een gewelddadige uitbraak of ontsnapping en het voortzetten van drugshandel. Volgens het OM werden er drie verschillende plannen ontwikkeld voor een gewelddadige uitbraak dan wel een ontsnapping van Taghi, hoofdverdachte in het omvangrijke liquidatieproces Marengo.

Volgens T. is dat niet het geval geweest. Hij ontkent iedere betrokkenheid. Zijn advocaten vroegen daarom de rechtbank hem vrij te laten. Wat ook meespeelt in het verzoek is dat T. onlangs voor de vierde keer vader is geworden. Hij zat toen al in de cel en heeft zijn zoontje nog nooit kunnen aanraken. De rechtbank vindt de verdenkingen tegen T. echter zwaarder wegen dan zijn persoonlijke belangen. Ook bestaat er volgens de rechtbank nog altijd de mogelijkheid dat er druk op T. uitgeoefend wordt van buitenaf om mogelijk boodschappen door te geven. T. had eerder zelf aangegeven dat hij zich onder druk gezet voelde.

T. heeft zich inmiddels van het tableau laten schrappen en is geen advocaat meer. Hij had een advocatenkantoor in Utrecht. Hij werd op 8 oktober aangehouden, tijdens een bezoek aan Taghi in de EBI in Vught.

De volgende zitting is in juli, ook dan zal de zaak nog niet inhoudelijk worden behandeld. De inhoudelijke behandeling staat vooralsnog voor december gepland.