Verdachte mislukte kunstroof Zaans Museum hoort vonnis

Foto: ANP

De rechtbank in Alkmaar doet dinsdag uitspraak in de strafzaak tegen Amsterdammer Henk B., die wordt verdacht van de roof van een doek van Claude Monet uit het Zaans Museum in Zaandam, op 15 augustus vorig jaar. De roof mislukte door ingrijpen van omstanders. Het Openbaar Ministerie heeft vier jaar cel tegen B. geëist.

Op de bewuste ochtend betrad B. (49) het museum in vermomming, om korte tijd later met de nodige moeite het werk De Voorzaan en de Westerhem van de beroemde Franse impressionist van de muur te halen. Vervolgens vluchtte hij naar buiten, waar een handlanger op een motorscooter op hem stond te wachten. Medewerkers van het museum en publiek probeerden te voorkomen dat het tweetal er met het schilderij vandoor ging, ondanks het feit dat de scooterbestuurder enkele schoten loste. Daarbij werd overigens niemand geraakt.

Het schilderij raakte door de roof beschadigd. Het is inmiddels gerestaureerd, maar nog niet teruggehangen in het museum. Het Zaans Museum kocht het doek in 2015 voor circa 1,5 miljoen euro.

Tijdens de zitting bij de rechtbank heeft B. omstandig verklaard dat hij door een criminele schuld onder druk is gezet om aan de roof mee te werken. Zijn schuldeisers gaan volgens hem “over lijken”. Het OM gelooft zijn verhaal niet.

B. stal in 2002 met een medeverdachte twee schilderijen uit het Van Gogh Museum in Amsterdam. De werken doken eind september 2016 op in Italië bij een onderzoek naar de maffia in Napels. Hij kreeg in 2005 in hoger beroep drie jaar en twee maanden cel opgelegd voor deze kunstroof.

Het OM moet nog beslissen of het een in januari aangehouden medeverdachte vervolgt. Deze uit Purmerend afkomstige man werd na verhoor weer vrijgelaten.