Celstraf voor wapenopslag Zwolle, vrijspraak moord (2)

Foto: ANP

De 46-jarige Michel B. uit Zwolle is woensdag veroordeeld tot zes jaar cel voor betrokkenheid bij de grote wapenopslag die in 2020 net buiten zijn woonplaats gevonden is. De man is vrijgesproken van de oudejaarsmoord in 2019 in Zwolle. Tegen B. was in totaal 27 jaar cel geëist.

Dat bleek woensdag uit het vonnis van de rechtbank in Zwolle. Beide zaken zijn met elkaar verbonden door de vondst van het vermoedelijke automatische vuurwapen waarmee op 31 december 2019 Henk Wolters is geliquideerd. De man werd vlak bij zijn woning doorzeefd met kogels en overleed op straat. Dat wapen, een Glock 17, lag in één van vijf ingegraven tonnetjes bij landgoed Schellerberg die op 8 september 2020 bij toeval ontdekt zijn. In totaal werden er negen automatische vuurwapens, 21 scherpe handgranaten en vijftien vuurwapens gevonden.

Op onder meer de trekker van die Glock 17 zat DNA van Michel B. De rechtbank is het met het Openbaar Ministerie eens dat dit het moordwapen is geweest, al is onder meer de loop vervangen. B. had ook de beschikking over dat wapen omdat het in zijn ondergrondse wapenopslag is aangetroffen. Maar het scenario van het OM dat het B. was die de kogels op Wolters afvuurde, is volgens de rechtbank te speculatief.

B. had geen alibi, was in Zwolle ten tijde van de moord en liet volgens het OM bewust zijn telefoon thuis om niet traceerbaar te zijn. “Maar hij is niet op de plaats delict gezien en hij wordt er niet aan gelinkt. Het is een te grote stap dat hij dan ook de schutter is geweest. Dit alles is onvoldoende om redelijke twijfel uit te sluiten”, las de voorzitter voor uit het vonnis.

Het is volgens de rechtbank niet bewezen dat er sprake was van een slepend conflict tussen B. en het slachtoffer. In het criminele circuit spelen doorgaans vele vetes, stelt de rechtbank. Daarom is B. van de moord vrijgesproken.

Het Openbaar Ministerie weet nog niet of het in beroep gaat tegen deze uitspraak. “We bestuderen het vonnis”, zei een woordvoerder.