Pride-foto’s beklad in Vlissingen, organisatie gaat aangifte doen

Foto: ANP

In Vlissingen zijn foto’s op vijf van de twintig panelen van de expositie Pride Photo beklad, bevestigt directeur van de expositie Hein-Jan Keijzer na berichtgeving van Omroep Zeeland. Met name de meer expliciete foto’s of die waarop twee mannen zoenen zijn beklad, en dus ziet Keijzer het als doelbewuste, moedwillige vernieling. De organisatie gaat aangifte doen.

De tentoonstelling reist van april tot en met januari net als afgelopen jaar door heel Nederland, bedoeld om op een laagdrempelige en respectvolle manier na te denken over seksuele en genderdiversiteit, zo valt op de site te lezen. Na eerst Amsterdam was Vlissingen sinds vijf dagen als tweede locatie aan de beurt, waar de tentoonstelling onderdeel is van het Bevrijdingsfestival donderdag. “In het licht van leven in vrijheid en zijn wie je wilt zijn”, zegt Keijzer.

“Het feit dat dit gebeurt, bewijst wel het bestaansrecht voor de tentoonstelling, waarmee we een discussie op gang willen brengen. Dat is wel gelukt, maar het is jammer dat ik niet weet met wie ik in gesprek moet”, aldus de directeur. “Het is diep- en dieptriest dat dit in 2022 gebeurt.”

Na overleg met medewerkers van het Bevrijdingsfestival in Zeeland is besloten de foto’s niet weg te halen of schoon te maken voor donderdag. Dat zou nog wel op tijd lukken volgens Keijzer, “maar de ervaring leert dat dit vaak een nieuwe actie uitlokt, het kan provocerend werken”. Daarom blijven de bekladde panelen “als statement” staan. “En we gaan aangifte doen. Het is vernieling en daar zijn kosten mee gemoeid. Het is geen vandalisme, maar een statement.” De expositie in Vlissingen wordt wel enkele dagen eerder dan gepland afgebroken, om de panelen schoon of vernieuwd op tijd bij de volgende stad af te leveren.