Hoosbui zorgt voor chaotische situatie in fanzone Marseille

Foto: ANP

Een hoosbui in Marseille heeft donderdagavond voor chaotische taferelen gezorgd in de zogeheten fanzone in Marseille, waar supporters van Feyenoord zich ophielden voor de wedstrijd tussen Olympique Marseille en Feyenoord. Supporters van de Rotterdamse club zochten een plek om te schuilen voor de regen. Op het strand waar de fanzone was, was er niets om onder te schuilen, waarop de ongeduldige Feyenoordfans door de afzetting braken.

De Franse politie probeerde vergeefs om de Nederlanders binnen de hekken te houden en vuurde daarbij traangas af. Een groep vond een paar honderd meter verderop een schuilplaats in de overdekte galerij van een winkelcentrum. Die fans maakten zich zorgen of ze nog op tijd voor de aftrap van de wedstrijd in het stadion zouden komen. Raymond van Meenen, head of operations bij Feyenoord, constateerde zo’n drie kwartier voor het begin van de wedstrijd op Twitter dat het buiten bij het stadion nog druk was. “Ongekende chaos pal naast het stadion. Duurt nog even voordat we binnen zijn.” Wandelend en per bus lijkt nagenoeg de hele Feyenoord-aanhang bij het stadion aangekomen.

Een grote groep van meer dan duizend mensen ging te voet van de fanzone naar het stadion, zo’n 3 kilometer verderop. De rest ging met de bus. Voor de hoosbui losbrak, waren al ruim vijfhonderd supporters naar het stadion gebracht. Het was de bedoeling om alle 3200 aanhangers van de Rotterdamse club in groepen geleidelijk per bus naar het Stade Vélodrome te brengen.

De fans hebben de middag doorgebracht in de speciaal voor hen ingerichte fanzone aan het regenachtige strand van Marseille. De dag verliep tot nu toe zonder grote incidenten. Volgens Rotterdamse agenten die hun Franse collega’s terzijde staan, hebben de meeste fans zich “voorbeeldig gedragen”.

Daar begint om 21.00 uur om de strijd in de halve finale van de Conference League. Als Feyenoord de wedstrijd wint of gelijkspeelt, plaatst de club zich voor de finale op 25 mei in Tirana.