Feyenoordfans boos over optreden politie in Marseille

Foto: ANP

Feyenoordsupporters die donderdagmiddag in de fanzone op het strand van Marseille werden overvallen door hevig noodweer, zijn niet te spreken over het optreden van de plaatselijke politie. Ook beklagen ze zich dat ze lang moesten wachten tot ze na de wedstrijd het stadion mochten verlaten.

Op het omheinde en bewaakte terrein van de fanzone viel aan het eind van de middag plotseling een grote hoeveelheid regen. De fans, die stonden te wachten op vervoer naar het stadion, konden geen kant op. Het leidde tot chaotische taferelen.

Op het strand was niets om onder te schuilen, waarop de ongeduldige Feyenoordfans door de afzetting braken en beschutting zochten in een naastgelegen winkelcentrum. De politie wist met de nodige moeite de orde te herstellen, waarna het legioen Feyenoorders naar het stadion werd gebracht.

Fans beklaagden zich over de gang van zaken rond de fanzone. “We moesten lang in de stromende regen wachten op bussen die maar niet kwamen. Koud en doorweekt zijn we uiteindelijk naar het stadion vervoerd. Ik moest mijn shirt uitwringen, zo nat was ik”, aldus een supporter.

Ook fans die in het stadion de wedstrijd bijwoonden waren boos omdat ze na de wedstrijd urenlang werden vastgehouden in hun supportersvak. “Al dik 2,5 uur in het stadion vastgehouden na afloop van de wedstrijd. Knettergek die Fransen die volledig falen…dit is ongekend schandalig!”, twitterde een supporter.

De politie in Marseille heeft nog niet gereageerd op de klachten en belooft in de loop van vrijdag met een compleet overzicht van incidenten en aanhoudingen te komen. Tot nu toe is bekend dat voor, tijdens en na de wedstrijd de politie zeventien mensen, het merendeel supporters van de thuisclub maar zeker drie Nederlanders, heeft aangehouden. In de meeste gevallen ging het om geweldpleging tegen agenten, daarnaast ook vanwege afsteken van vuurwerk en vernieling.

Een Nederlander werd voor de wedstrijd in de Vieux Port (Oude Haven) opgepakt voor het gooien van voorwerpen naar de politie. Een tweede Nederlander werd bij het stadion aangehouden omdat hij een rookbom het Stade Vélodrome in wilde smokkelen. Ook hield de politie een Fransman aan die een Nederlander te lijf ging. Ook de Nederlander werd aangehouden, meldt de lokale politie.

Persbureau AFP meldt dat supporters in het vak van Feyenoord vernielingen hebben aangericht en voorwerpen hebben gegooid naar journalisten en andere mensen rond het veld. De politie heeft gedurende de dag verschillende malen traangas ingezet, onder meer in de fanzone van Feyenoord, rond het stadion voor de wedstrijd en toen het thuispubliek rond 23.00 uur het Stade Vélodrome verliet.