Moeders worden zondag getrakteerd op fraai lenteweer

Foto: Photo by Ijaz Rafi on Unsplash

Moederdag 2022 wordt dit jaar gevierd op zondag 8 mei. Terwijl op zaterdag verspreid over het land enkele buien voorkomen, worden moeders (en natuurlijk ook anderen) op Moederdag getrakteerd op aangenaam lenteweer.

De verschillen tussen de beide weekenddagen zijn groot. Wie zaterdag op pad gaat, kan beter eerst de regenradar raadplegen, want verspreid over het land zijn buien mogelijk. Dus het kan zijn dat de paraplu nodig is. De zon breekt ook wel door, vooral later op de dag kan het in het noorden van het land en in de kuststreken behoorlijk zonnig zijn. In het zuidoosten van het land blijven de wolken en buien het langst aanwezig. Toch is het met maxima van 14 tot 19 graden en een zwakke tot matige noordelijke wind best prettig buiten.

Moederdag de beste dag van het weekend

In de nacht naar zondag klaart het op steeds meer plaatsen op. Tijdens opklaringen kan het vooral landinwaarts aan de grond een graadje vriezen. Zondag begint dan ook vrij fris bij zonsopkomst. De zon is er ook vroeg bij, daardoor wordt het al snel warmer. Het is prima weer om moeders te verrassen op een zonnig terras.

De zon is echter in deze fase van de lente al erg krachtig. In de middag wordt het 15 tot 20 graden. In de volle zon ligt verbranding binnen 20 minuten op de loer. Goed smeren is dus het devies, bij lang verblijf in de zon vooral tussen 12:00 en 15:00 uur. Op zondag is de zonnebril veelal nodig, want er zijn flinke perioden met zon en het blijft droog.

Volgende week zomerse warmte

In de nieuwe week blijft het vrij stabiel lenteweer. Het is nog steeds erg droog met dagelijks flinke perioden met zon. Het wordt warmer, waarbij het vooral in het zuiden enkele keren zomers warm kan worden met maxima van 25 graden of meer.

Jaco van Wezel, meteoroloog en woordvoerder, Weeronline