Honderden op Dam tegen mogelijk afschaffen abortuswet VS

Foto: ANP

In Amsterdam demonstreren zaterdagmiddag honderden mensen tegen de mogelijke afschaffing van het federale abortusrecht in de Verenigde Staten. De betogers pleiten er op de Dam voor dat vrouwen “baas in eigen buik” mogen zijn met de slogan ‘My body, my choice, my voice’.

De actie wordt gesteund door onder meer Amnesty International, kenniscentrum Rutgers, Women Inc. en de organisatie achter de Woman’s March. Tijdens de demonstratie spreken meerdere mensen. Naast de uitgesproken solidariteit voor vrouwen in Amerika die hun zwangerschap willen beëindigen, komt de boodschap naar voren te waken voor het recht op abortus in Nederland.

Hilda Passchier demonstreerde er als Dolle Mina vijftig jaar geleden voor dat abortus uit het wetboek van strafrecht zou worden gehaald – “dat is nog steeds niet geregeld” -, abortus in het ziekenfondspakket – “zodat het voor iedereen toegankelijk zou zijn” – en beslissingsrecht voor de vrouw – “want een vrouw doet zoiets niet zomaar”. Passchier vindt het “eigenlijk heel raar” dat ze nu weer haar stem moet laten horen. “Ik dacht: dit hebben we toch wel gehad?”

Naast dat er in Nederland nog verbetering mogelijk is rondom bijvoorbeeld de abortuspil, wil Passchier haar solidariteit uiten met vrouwen in Amerika. “Die moeten gaan reizen voor abortus, of stiekem een pil nemen door te bestellen via internet.” Ze is blij met de solidariteit op de Dam maar waarschuwt alert te zijn voor ontwikkelingen in Nederland. “Er zijn altijd idioten die dat hier ook oppakken en het abortusrecht met geld en lobby willen terugdraaien.”

Ervaringsdeskundige Eva de Goeij die drie jaar geleden ongewenst zwanger was, sprak tot de aanwezigen over de veroordeling die zij voelde toen ze haar zwangerschap wilde beëindigen. De Goeij, voorzitter van de stichting Ava die mensen rond een mogelijke abortus steunt, waarschuwt voor de “sterke anti-abortuslobby” die in Nederland wordt gevoerd. Net als spreker Corinne Ellemeet, Tweede Kamerlid voor GroenLinks, sprak ze de wens uit om onder meer abortus uit het Nederlandse wetboek van strafrecht te halen. Volgens Ellemeet klinkt er vanuit de politiek een sturend advies over abortus en “dat kan niet”, zegt zij. Om te voorkomen dat ook in Nederland het abortusrecht in gevaar komt, “moeten wij ons hard laten horen”.

De solidariteitsactie is een reactie op het ontwerpbesluit van het Amerikaanse Hooggerechtshof dat deze week naar buiten kwam. Als dat besluit definitief wordt, zou elke staat apart wetgeving over abortus mogen opstellen. De verwachting is dat dan in met name conservatieve staten het recht op abortus na zes weken wordt verboden. Vaak weten vrouwen dan nog niet dat ze zwanger zijn. In sommige gevallen moeten mensen die een abortus willen meer dan duizend kilometer rijden naar een kliniek buiten hun staat, en dat is zeker voor vrouwen met een kleinere beurs vaak niet mogelijk.