Noodopvang gevonden in naburige regio voor asielzoekers Ter Apel

Foto: ANP

De Veiligheidsregio Groningen heeft een noodopvangplek gevonden voor vluchtelingen waarvoor geen plek meer is in het overvolle opvangcentrum in Ter Apel. Dat bevestigt een woordvoerder na berichtgeving van RTV Noord. De opvang vindt plaats in een “naburige regio”, aldus de woordvoerder.

Omdat de Veiligheidsregio Groningen niet over dat gebied gaat, doet de woordvoerder geen uitspraak over de precieze locatie van de noodopvang en hoeveel mensen daar eventueel worden opgevangen vanuit Ter Apel. Volgens RTV Noord zou het gaan om zo’n honderd vluchtelingen die worden opgevangen op een locatie in Heerenveen. Daar zouden een aantal grote koepeltenten zijn neergezet.

Met het vinden van de opvangplek heeft de veiligheidsregio “kunnen voldoen aan het verzoek van het kabinet”, aldus de woordvoerder. Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) deed woensdag eerder op de woensdag de oproep om crisisopvang in te zetten vanwege de drukte in Ter Apel. Met de crisisopvang worden mensen ondergebracht in bijvoorbeeld sporthallen.

In Ter Apel heeft het Rode Kruis woensdagavond tenten opgezet om asielzoekers in op te vangen. Een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) bevestigt dat het Rode Kruis tenten heeft geplaatst “met faciliteiten zoals koffie”.

In de nacht van dinsdag op woensdag moesten mensen bij het opvangcentrum in Ter Apel buiten slapen omdat er geen plek meer was. Uiteindelijk hebben ze overnacht in wachtruimtes in het centrum.