Schrijver Jeroen Brouwers overleden

Foto: ANP

Schrijver Jeroen Brouwers is woensdag overleden in een ziekenhuis in Maastricht. Dat meldt zijn uitgeverij, Atlas Contact. Hij was 82 jaar.

In 1964 maakte Brouwers zijn debuut met de verhalenbundel Het mes op de keel. Met Bezonken rood (1981), waarin hij de toestanden in een jappenkamp beschreef, verwierf hij bredere bekendheid. Zijn laatste boek, Cliënt E. Busken, werd bekroond met de Libris Literatuur Prijs 2021. In de Nederlandse theaters is er momenteel een toneelstuk van te zien, met acteur Gijs Scholten van Aschat in een regie van Maria Kraakman bij Internationaal Theater Amsterdam (ITA).

Binnenkort verschijnt nog Brouwers’ autobiografische bundel Alles echt gebeurd, aldus Atlas Contact.

Brouwers woonde de laatste tijd in het Belgische Lanaken en was niet veel in de media te zien. Wie zich voor hem interesseerde, moest zijn boeken maar lezen, vond de veelschrijver en vaak gelauwerde auteur.

Brouwers werd in 1940 in Batavia (Jakarta) op Java geboren en zat als peuter met zijn moeder, grootmoeder en zusje in een Japans interneringskamp. Het boek Bezonken rood uit 1981 dat daarover gaat en inmiddels meer dan vijftig keer is herdrukt, ontketende destijds in de literaire wereld een rel, omdat de erin beschreven gruwelen niet overeen zouden komen met de werkelijkheid. De roman geldt inmiddels als een van de hoogtepunten in de literatuur. Het is het tweede deel van een Indië-trilogie, die verder bestaat uit Het verzonkene (bekroond met de Multatuliprijs) en De zondvloed (beloond met de F. Bordewijk-prijs).

Na de oorlog verhuisde het gezin naar Nederland. De jonge Jeroen bleek een onhandelbaar kind en kwam in diverse katholieke internaten terecht. Ook deze ervaringen waren voer voor zijn romans, zoals Het hout, dat in 2014 verscheen.

Brouwers schreef tientallen romans, essays en verhalenbundels. Die leverden hem meerdere prijzen op, waaronder de Constantijn Huygensprijs in 1993 voor zijn hele oeuvre.

In 2000 verscheen Geheime kamers, waarvoor Brouwers de Multatuliprijs, de AKO Literatuurprijs en ook nog eens de Gouden Uil ontving. In 2007 werd hij onderscheiden met de Prijs der Nederlandse Letteren voor zijn gehele oeuvre. Er ontstond opnieuw een rel, omdat Brouwers het toenmalige bedrag van 16.000 euro te laag vond.

In 2018 kreeg Brouwers een eredoctoraat van de universiteit van Nijmegen.