Nieuwe arbeidsmarktdata laten zien: vrouwen hebben beperkte tijd om leidinggevende functies te bereiken

Foto: Photo by Brooke Lark on Unsplash

In een wereldwijd onderzoek analyseerde LinkedIn de carrièrepaden van vrouwen naar leidinggevende posities om te begrijpen hoe de loopbaantrajecten van vrouwen verschillen van die van mannen. De data tonen aan dat er nog steeds een enorme kloof is: het aandeel van vrouwen in leiderschapsposities is in Nederland slechts 25%.

Van de Europese landen die zijn meegenomen in de analyse, staan alleen Oostenrijk (23%) en Duitsland (22%) er slechter voor, terwijl Finland (46%) en Zweden (37%) het beduidend beter doen. De data maken ook duidelijk dat de kans voor mannen groter is dan voor vrouwen om een leiderschapsrol te bereiken: in de eerste 10 jaar waarin een vrouw een dergelijke rol bereikt, doen 2,2 mannen dat.

Kloof neemt toe met werkervaring

De kloof tussen vrouwen en mannen neemt verder toe met meer jaren aan werkervaring: voor elke vrouw die na 20 jaar of meer de top bereikt, doen 2,5 mannen dat. Dit betekent dat wanneer vrouwen niet binnen de eerste 10 jaar van hun carrière een leidinggevende functie krijgen, de kans veel kleiner is dan voor mannen om daar later in hun carrière nog te komen.

Marcel Molenaar, Country Manager van LinkedIn Benelux: “De data tonen aan dat de wereld van werk nog steeds niet gelijkwaardig is. Er is een gebrek aan vrouwen in leiderschapsrollen en vrouwen hebben te maken beperkte kansen om deze leidinggevende functies te bereiken. Het is geen toeval dat er deuren voor vrouwen sluiten rond de tijd dat ze een gezin stichten, niet alleen in Nederland maar in heel Europa. Dat toont meteen de omvang van de uitdaging aan. Om hier verandering in te brengen, hebben we meer flexibiliteit nodig voor iedereen – man en vrouw. Dat betekent ook dat we de vooroordelen en het stigma rondom flexibiliteit moeten aanpakken.”

Nog steeds negatieve gevolgen flexibiliteit

De carrièremogelijkheden voor vrouwen worden vooralsnog belemmerd door hoe er tegen flexibel werken aan wordt gekeken en hoe bedrijven flexibele regelingen hanteren. Een overgrote meerderheid van alle professionals (59%) vindt dat de pandemie heeft blootgelegd dat er een dringend behoefte is aan een verandering in de manier waarop we flexibel werken benaderen. Meer dan de helft (52%) van de vrouwelijke professionals overweegt  om een baan te verlaten vanwege een gebrek aan flexibiliteit, of heeft dit gedaan. Tegelijkertijd blijkt dat flexibel werken voor vrouwen niet zonder consequenties komt. Meer dan 6 op de 10 (63%) vrouwen leverde hiervoor salaris in tegenover 53% van de mannen.

Ook werkgevers vrezen negatieve gevolgen van flexibel werken voor vrouwen: bijna tweederde (65%) denkt dat vrouwen minder zichtbaar zullen zijn omdat zij meer vanuit huis werken terwijl mannen juist op kantoor te vinden zijn. Dit zou negatief uit kunnen pakken voor vrouwelijke werknemers. Zo is meer dan een kwart (27%) van de werkgevers van mening dat het voor vrouwen die flexibel werken lastiger is om relaties op te bouwen en te onderhouden met collega’s en denkt nog eens meer dan een kwart (26%) dat vrouwen hierdoor minder snel zullen aangeven wat zij willen (carrièredoelen, salarisverhoging, promotie).

Molenaar: “Bedrijven hebben sinds de pandemie absoluut al vooruitgang geboekt wanneer het gaat om het bieden van flexibel werken. Toch kunnen we nog stappen zetten, dat blijkt ook uit het onderzoek. Het is aan werkgevers om niet alleen een flexibel werken-beleid aan te bieden maar ook in gesprek te gaan met hun medewerkers en te luisteren naar hun wensen en uitdagingen in de work-life balance. Zo creëren we een eerlijkere en meer gelijkwaardige werkomgeving.”