In dit tempo haalt geen enkel land de duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG's) die door de Verenigde Naties zijn opgesteld. In de nieuwste rapportage die woensdag gepresenteerd wordt door SDG Nederland is te lezen dat Nederland op de dertiende plek staat in de Europese index.
Met de duurzame ontwikkelingsdoelen willen de VN "de wereld een betere plek maken in 2030". De bedoeling is onder meer om armoede en honger uit te bannen en om gezondheid, onderwijs en watervoorzieningen te verbeteren. Ook is bijvoorbeeld betaalbare en duurzame energie nodig om zo minder afhankelijk te worden van fossiele brandstoffen.
Nederland rapporteert in juli aan de Verenigde Naties welke voortgang de afgelopen vijf jaar is geboekt op het gebied van de zeventien SDG's. De rapportage aan de VN wordt gezamenlijk opgesteld door Nederland, Aruba, Curaçao en Sint Maarten.
SDG Nederland en het CBS hebben op de bijeenkomst hun rapportages gepresenteerd. Hoe goed Nederland precies scoort op de vastgestelde SDG's vindt CBS-onderzoeker Jan-Pieter Smits lastig te bepalen. "Een frustratie die vaak terugkomt, is dat de doelen niet helder zijn doorvertaald in het Nederlandse beleid. Daardoor is de voortgang niet altijd goed te meten", vertelt hij.
Minister Liesje Schreinemacher voor Ontwikkelingssamenwerking heeft een videoboodschap ingesproken voor het publiek. Minister Carola Schouten voor Armoedebeleid wordt ook ondervraagd over de Nederlandse voortgang. Volgens de SDG-rapportage ligt Nederland nu wel op koers om twee doelen te halen: geen armoede en verbetering van mobiliteit, industrie en infrastructuur. Op dat laatste doel scoort Nederland in het wereldwijde rapport lager, omdat daar andere indicatoren zijn gebruikt.
De coronapandemie leidde tot meer vertraging bij het uitvoeren van de duurzame ontwikkelingsdoelen. Ook door andere mondiale crises zoals de oorlog in Oekraïne en klimaatverandering "raken we verder af van het bereiken van de SDG's in 2030", ziet de organisatie.