Blokkades van klimaatactivisten in centrum en haven Rotterdam

Foto: ANP

Betogers van actiegroep Extinction Rebellion voeren actie in het centrum en het havengebied van Rotterdam. Een groep demonstranten blokkeert het verkeer op het Weena, ter hoogte van het kantoor van olie- en gasbedrijf Shell. Op de Maasvlakte voeren klimaatactivisten actie bij de Onyx-kolencentrale.

Volgens de actiegroep hebben diverse “rebellen” zich vastgeketend aan een industriĆ«le spoorlijn. Daarmee willen ze transporten van steenkool naar de centrale tegenhouden. Ze zeggen ook de transportband voor steenkool te hebben stilgelegd en enkele toegangswegen te blokkeren, ook richting het Europees Massagoed Overslagbedrijf (EMO). Dat bedrijf doet aan overslag van steenkool.

EMO bevestigt dat er wordt gedemonstreerd bij het bedrijf, maar dat de actievoerders niet het terrein hebben betreden. “Er liggen mensen op het spoor en daardoor kan er geen spoorvervoer plaatsvinden”, aldus een woordvoerster. “Maar het is niet zo dat hierdoor de hele operatie is verstoord.”

De Rotterdamse politie had nog niet veel informatie over de actie op de Maasvlakte. Zolang de betogers geen gevaar voor zichzelf of voor anderen zijn, laat de politie ze vooralsnog begaan, liet een woordvoerster weten. Als het klopt dat ze zich vastketenen aan spoorlijnen “dan gaan we ze natuurlijk loshalen”, voegde ze eraan toe. Onyx Power, dat de centrale uitbaat, laat weten dat het werk daar gewoon kan doorgaan.

Bij de betoging op het Weena, vlakbij station Rotterdam Centraal, hebben enkele betogers zichzelf met buizen vastgeketend aan een gele auto. Anderen hebben spandoeken bij zich met teksten als: “Laat de fossiele industrie uitsterven”.

Shell houdt dinsdag een aandeelhoudersvergadering in Londen. Ook daar kwamen klimaatactivisten op af. Ze lijmden zich in de zaal onder meer vast aan stoelen. De vergadering werd vanwege de verstorende acties stilgelegd.