Politie houdt bij klimaatactie 76 demonstranten aan in Rotterdam

Foto: ANP

De politie heeft dinsdag in totaal 175 demonstranten aangehouden bij een klimaatactie van Extinction Rebellion in Rotterdam. 110 van hen werden in het Rotterdamse centrum aangehouden en 65 op de Maasvlakte. Ze hebben allemaal een proces-verbaal gekregen en zijn inmiddels weer vrij, aldus een woordvoerster van de Rotterdamse politie.

Dinsdag blokkeerden actievoerders van Extinction Rebellion sinds 12.00 uur onder meer het verkeer op het Weena, ter hoogte van het kantoor van olie- en gasbedrijf Shell. Op de Maasvlakte, buiten de stad, voerden ze actie bij de Onyx-kolencentrale. Op last van de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb waarschuwde de politie de demonstranten meerdere keren om te vertrekken. Wie uiteindelijk niet luisterde naar de vordering, werd aangehouden, aldus de politiewoordvoerster.

Zogenoemde rebellen van de actiegroep hadden zich op de Maasvlakte vastgeketend aan de industriële spoorlijn, om transport van steenkool tegen te houden. Toegangswegen waren geblokkeerd, ook richting het Europees Massagoed Overslagbedrijf (EMO). Dat bedrijf doet aan overslag van steenkool. Betogers op het Weena hadden zich vastgeketend aan een gele auto. Anderen droegen spandoeken met teksten als: “Laat de fossiele industrie uitsterven”.