Schadevergoeding voor slachtoffers Japanse bezetting afgewezen

Foto: ANP

De Stichting Japanse Ereschulden, een belangenorganisatie van slachtoffers van de Japanse bezetting van het voormalig Nederlands-Indië, heeft geen recht op een vergoeding van de Nederlandse staat voor oorlogsschade. De rechtbank in Den Haag deed woensdag uitspraak in de zaak en wees de geëiste compensatie af, onder meer omdat de vorderingen zijn verjaard.

De slachtoffers wilden een vergoeding voor de schade die zij hebben opgelopen tijdens de Japanse bezetting van het voormalig Nederlands-Indië. Het gaat naast de stichting om vijftien Nederlanders die een schadevergoeding van de Staat eisten. Onder de eisers zijn zowel mensen die zelf slachtoffer zijn geweest als familieleden van slachtoffers.

Tijdens de bezetting werden zowel burgers als krijgsgevangenen in Japanse concentratiekampen opgesloten. Hier werden mensen uitgehongerd, ingezet als dwangarbeiders en gemarteld. Ook vonden er executies plaats. Japan capituleerde op 15 augustus 1945.

De groep vindt dat de Staat onrechtmatig heeft gehandeld door Japan de schade te laten afkopen, wat volgens de betrokkenen gebeurde via het Vredesverdrag van San Francisco in 1951 en het Stikker-Yoshida Protocol in 1956.