Amalia op eerste officiële reis voor verjaardag Noorse prinses

Foto: ANP

Prinses Amalia maakt in juni haar eerste officiële reis als Prinses van Oranje. De 18-jarige prinses gaat naar Noorwegen voor de achttiende verjaardag van prinses Ingrid Alexandra, zo bevestigt de Rijksvoorlichtingsdienst. Ook haar ouders, koning Willem-Alexander en koningin Máxima, reizen mee.

De verjaardag van de Noorse prinses Ingrid Alexandra, die op 21 januari al achttien werd, wordt op 16 en 17 juni gevierd. Vanwege de coronamaatregelen moest de dochter van kroonprins Haakon en zijn vrouw Mette-Marit haar verjaardag in januari klein houden. Koning Harald en koningin Sonja organiseren een galadiner op het Koninklijk Paleis in Oslo ter ere van de verjaardag van hun kleindochter. Een dag later zal de Noorse regering ook een feestavond houden voor Ingrid Alexandra, waarbij het Nederlandse koningspaar en prinses Amalia aanwezig zijn.

De reis naar Noorwegen is de tweede officiële plichtpleging voor prinses Amalia, die zelf op 7 december achttien werd. Een dag later werd zij door haar vader, koning Willem-Alexander, binnengeleid in de Raad van State: haar eerste officiële optreden als prinses.

Het is niet geheel tegen de verwachting in dat Amalia Ingrid Alexandra opzoekt, want troonopvolgers en vorsten trekken vaker met hun leeftijdsgenoten op. Zo is koning Willem-Alexander (55) bevriend met de Zweedse kroonprinses Victoria (44), die ook de peettante van Amalia is. Ook is de Nederlandse koning bevriend met de Deense kroonprins Frederik (54) en met het Spaanse koningspaar Felipe (54) en Letizia (49).

Zelf vierde prinses Amalia haar achttiende verjaardag in december. Dat feestje deed behoorlijk wat stof opwaaien. De Prinses van Oranje vierde de mijlpaal in de tuin van Paleis Huis ten Bosch, waar het gezin woont, en nodigde daar meer mensen uit dan vanwege corona geadviseerd werd door het kabinet. Er waren 21 mensen uitgenodigd, terwijl met de toenmalige coronamaatregelen vier mensen werd geadviseerd.