MH17-proces nadert slotstuk, verdediging Poelatov reageert op OM

Foto: ANP

Het omvangrijke MH17-proces nadert, ruim twee jaar na de start, het slotstuk. Donderdag en vrijdag reageren de advocaten van Oleg Poelatov in de extra beveiligde rechtbank bij Schiphol nog eenmaal op het Openbaar Ministerie. Tegen de Rus en de andere drie verdachten is een levenslange celstraf geëist, de verdediging heeft om vrijspraak gevraagd.

Vlucht MH17 van Malaysia Airlines werd op 17 juli 2014 neergehaald in Oost-Oekraïne, waar op dat moment ook een gewapende strijd gaande was. Het toestel was onderweg van Schiphol naar de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur. Alle 298 inzittenden kwamen bij de ramp om het leven.

Volgens het OM zijn pro-Russische separatisten verantwoordelijk voor het inzetten van de Buk-raket waarmee het vliegtuig is neergehaald. Zij hadden mogelijk niet door dat het ging om een passagiersvlucht, denkt het OM. Naast Poelatov staan rebellenleider Igor Girkin, zijn rechterhand Sergej Doebinski en garnizoenscommandant Leonid Chartsjenko terecht. De mannen hebben volgens het OM een rol gespeeld bij het binnenhalen of het wegbrengen van de Buk-raketinstallatie. Poelatov is de enige verdachte die zich laat bijstaan.

Het OM wees vorige maand de door de advocaten aangedragen alternatieve scenario’s voor het neerschieten van MH17 van de hand. Zo vonden de officieren van justitie een aangehaald onderzoek over de afvuurlocatie van de Buk-raket niet deskundig uitgevoerd.

De verdediging mag hier donderdag en vrijdag op reageren. Woensdag was ook een zittingsdag ingepland, maar omdat de advocaten van Poelatov meer voorbereidingstijd nodig hadden, duurde deze slechts enkele minuten.

De rechtbank doet op zijn vroegst 17 november uitspraak, maar het kan ook 15 december worden.