Meer stroom toegestaan uit kolencentrales om gas te besparen

Foto: ANP

Het kabinet wil toestaan dat kolencentrales de komende tijd op hogere capaciteit draaien om elektriciteit op te wekken. Daardoor hoeven gascentrales minder stroom te leveren. Met het gas dat daarmee bespaard wordt, kunnen de gasopslagen beter worden gevuld.

Dat is een van de maatregelen die het kabinet neemt om te voorkomen dat komende winter gastekorten ontstaan, bevestigen ingewijden na een bericht van de NOS. Minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) en staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) lichten het hele pakket om 17.30 uur toe in een persconferentie.

De stroomproductie met behulp van kolen is de laatste jaren juist flink aan banden gelegd om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. In de strijd tegen gevaarlijke klimaatverandering is een wet aangenomen die het stoken van kolen in elektriciteitscentrales vanaf 2030 zelfs helemaal verbiedt.

De oorlog in Oekraïne en verregaande economische sancties tegen Rusland hebben de energiemarkt evenwel volledig op zijn kop gezet. De prijzen van gas zijn torenhoog opgelopen en nu de Russen aan steeds meer landen niet meer leveren, dreigen komende winter grote tekorten te ontstaan.