Politie deelt boetes uit aan boeren op A28

Foto: ANP

De politie deelt bij Hoogeveen boetes uit aan boeren die ondanks een verbod de snelweg op zijn gegaan. Zo’n dertig tot zestig tractoren zouden volgens een politiewoordvoerster de A28 in de richting van Assen zijn opgereden. De politie probeerde dit met een blokkade te voorkomen, maar de boeren reden daar met hun voertuigen omheen, onder andere via het talud.

Daarna zijn de boeren alsnog geblokkeerd. Alle boeren die op de snelweg staan, krijgen nu een bekeuring, aldus de woordvoerster. “Daarna proberen we hen te bewegen de snelweg te verlaten.” Iets voor 15.00 uur is dit gelukt, zo ziet een ANP-verslaggeefster. De boeren zijn bij het Drentse dorp Spier de afrit afgeleid.

Bij het dorp stonden uiteindelijk zo’n 150 tractoren, een samenvoeging met boeren die zich verzameld hadden op een parallelweg van de snelweg. Een boer die namens de groep het woord voert, zegt dat “een deel van de groep zich baldadig heeft gedragen” door de snelweg op te gegaan. Of dat wel of niet had gemoeten, daarover verschillen de actievoerders van mening. Idee was volgens de boer om een tour te organiseren, maar dat liep anders. Desondanks is de woordvoerder in het algemeen tevreden over de actie, “dat wij ons als boeren hebben kunnen laten zien”.

Ook op andere plekken in het land protesteren boeren met blokkades op de snelwegen.

Op de A67 bij Liessel en de A2 ter hoogte van Best zijn hooibalen gelegd. De politie haalt deze van de weg en is met de boeren in gesprek. “De volgende stap is verbaliseren”, zo zei een woordvoerster eerder op de dag al. In het uiterste geval zullen de tractoren worden weggesleept. “Het recht van protesteren ondersteunen wij, maar veiligheid staat echt voorop”, aldus de politie Oost-Brabant. “We blijven in gesprek met de boeren om de wegen zo snel mogelijk weer vrij te krijgen.”

Volgens de ANWB demonstreren boeren ook op de A7 van Groningen naar Heerenveen rondom Boerakker, en op de A50 van Arnhem naar Eindhoven tussen knooppunt Bankhoef en knooppunt Paalgraven. Op beide wegen ontstaan files.