Opnieuw trekkers in actie op snelwegen in het land

Foto: ANP

Op meerdere snelwegen gaan actievoerders woensdag met landbouwvoertuigen de snelweg op om te protesteren tegen het stikstofbeleid. De nieuwste actie ziet de ANWB ontstaan bij Barneveld, waar trekkers volgens een woordvoerster klaar zouden staan om de snelweg op te gaan. Dit is verboden.

De eerste acties werden woensdag gevoerd op de A1 in Twente. Vanaf de Duitse grens werd de weg dichtgezet, later waren er vele landbouwvoertuigen ter hoogte van Rijssen. Daar zetten actievoerders in beide richtingen landgrensborden neer. Die zijn mogelijk meegenomen vanaf de Duits-Nederlandse grens bij de eerste actie. Daarmee drukken de demonstranten de wens uit onder Duits stikstofbeleid te vallen. Het is de derde dag op rij dat er actie wordt gevoerd tegen de stikstofplannen van het kabinet.

Nadat de voertuigen bij Rijssen de weg waren afgegaan, bleef er nog een lading melk achter, aldus Rijkswaterstaat. Die wordt opgeruimd. Op de A35, ten zuiden van Hengelo, is eveneens rommel op de weg achtergebleven. Verkeer moet daarom ook na de acties rekening houden met vertragingen.

Aansluitende wegen van de A1 stroomden vanwege de vertragingen ook vol verkeer, waaronder de genoemde A35. De politie liet weten aanwezig te zijn op de A1, maar of en hoe er is opgetreden is onduidelijk. Tractoren mogen niet op de snelweg rijden. “We handhaven waar mogelijk, maar hoe dat eruit ziet verschilt per situatie, wat haalbaar en het meest effectief is. Veiligheid staat voorop”, aldus een politiewoordvoerster eerder op de middag.