Politie Fryslân: stop met delen persoonsgegevens agenten

Foto: ANP

De politie Fryslân roept op om te stoppen met het delen van gevoelige informatie van agenten op sociale media. Het gaat om agenten die dinsdagavond betrokken waren bij het schietincident bij een boerenprotest in Heerenveen.

“Er verschijnen berichten die erg intimiderend en bedreigend zijn en waarin persoonsgegevens van de betrokken collega’s worden gedeeld. We roepen iedereen op om hiermee te stoppen. Dit is strafbaar en wordt ook wel doxing genoemd”, aldus de politie.

Bij het boerenprotest in Heerenveen dinsdagavond kwam de politie in actie bij een oprit naar de A32. Daarbij werd gericht geschoten en werden ook waarschuwingsschoten gelost. Een trekker werd daarbij door een kogel geraakt.

In totaal zijn drie mensen opgepakt voor poging tot doodslag: een 46-jarige man uit Opsterland, een 34-jarige man uit Heerenveen en een 16-jarige jongen, ook uit Heerenveen. De Rijksrecherche doet onderzoek naar het schietincident.

Op sociale media gaan beelden en filmpjes rond van het incident. Demonstranten zouden online de naam en een herkenbare foto van de agent die dinsdagavond geschoten zou hebben verspreiden.

Bij een politiebureau in Leeuwarden zijn woensdagmiddag zo’n twintig trekkers en sympathisanten aanwezig. Actiegroep Farmers Defence Force riep op daar te demonstreren tegen de aanhouding van de verdachten. Zij zitten daar vast.