LTO gaat niet in gesprek met Johan Remkes over stikstofplannen

Foto: ANP

Land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland wil niet praten met Johan Remkes, de door het kabinet aangewezen gespreksleider tussen boeren en regering, over de stikstofplannen. Dat komt vooral omdat het kabinet op voorhand al heeft besloten dat niet over de doelen en de uitgangspunten van het stikstofbeleid kan worden gesproken. Daarmee blijven de kernbezwaren van LTO overeind. “Het geheel blijft een dictaat en we vrezen met dergelijke grootschalige ingrepen op korte termijn kaalslag op het platteland”, aldus LTO.

Het kabinet stelde dit weekend Remkes aan als de persoon die de gesprekken tussen boeren, het kabinet, provincies en andere organisaties (zoals natuurclubs) gaat leiden. De Tweede Kamer had om een bemiddelaar gevraagd naar aanleiding van de woedende reactie van boeren op de stikstofplannen van het kabinet.

Stikstofminister Christianne van der Wal sprak eerder de verwachting uit dat alle boerenorganisaties wel om de tafel zouden komen bij Remkes. De weerstand tegen de keuze voor Remkes verbaasde haar niet, maar aan iedere naam zou wel iets van weerstand kleven. Remkes is volgens haar juist de aangewezen persoon, omdat hij goed in staat zou zijn op een onafhankelijke manier het gesprek te leiden en partijen bij elkaar om de tafel te krijgen.

LTO gaf eerder aan in beginsel open te staan voor het gesprek met Remkes. “Maar onder heldere voorwaarden. Het gesprek moet over de inhoud kunnen gaan: doelstelling, tijdspad en manier waarop”, aldus de organisatie. “LTO is ervan uitgegaan dat een bemiddelaar van het statuur Remkes het echte probleem zou mogen bespreken.” Eerder lieten de boerenorganisaties Farmers Defence Force en Agractie al weten niets te voelen voor overleg met Remkes.