FDF wil actie gaan voeren tijdens Nijmeegse Vierdaagse

Foto: ANP

Boerenorganisatie Farmers Defence Force (FDF) wil tijdens de Vierdaagse van Nijmegen actievoeren tegen de stikstofplannen van het kabinet. Dat bevestigt FDF-voorman Mark van den Oever na berichtgeving door het AD.

“Het is niet de bedoeling de boel te blokkeren. We willen het evenement niet verstoren voor de deelnemers”, aldus Van den Oever. “Het plan moet nog uitgewerkt worden, maar het idee is om met onze voertuigen langs de Via Gladiola te gaan staan.”

Van den Oever zegt dat de Vierdaagse een goede mogelijkheid biedt om meer internationale aandacht voor de boerenprotesten te krijgen, omdat er altijd veel internationale media naar het evenement komen. De 104e Vierdaagse gaat op 19 juli van start. Er hebben zich ruim 42.000 wandelaars ingeschreven.

FDF heeft ook laten weten aangifte te gaan doen tegen de politie voor poging tot moord en van “excessief geweld tegen vreedzame demonstranten” naar aanleiding van een boerenprotest bij Heerenveen afgelopen dinsdag. De 16-jarige Jouke werd toen in zijn tractor door de politie beschoten. De familie van Jouke liet zaterdag weten een onderzoek van de Rijksrecherche af te wachten voordat ze zelf een beslissing neemt over mogelijke aangifte tegen de agent die schoot.