Dreiging rond provinciehuis Leeuwarden voorbij

Foto: ANP

De dreiging rond het provinciehuis in Leeuwarden is voorbij. Dat meldt de politie zo’n twee uur nadat ze rond het middaguur een “serieuze dreiging” binnenkreeg. Er is geen sprake meer van een verdachte situatie. Het gebied rondom de Tweebaksmarkt, waar het provinciehuis aan staat, is weer vrijgegeven.

Het is nog niet bekend of er iemand is aangehouden. Het onderzoek naar “de aard, achtergrond en herkomst van de melding” gaat nog door, aldus de politie.

Het gebouw met naar schatting 140 tot 150 medewerkers erin werd tijdens de dreiging afgesloten en de straat ervoor en alle gebouwen rondom die straat de Tweebaksmarkt werden ontruimd. In het pand was een Statenvergadering bezig toen de dreiging binnenkwam. De vergadering werd voortgezet tijdens de dreiging, de zaal werd als veilig beschouwd. Andere werknemers werden allemaal samengebracht in een andere veilige ruimte.

Onduidelijk is nog waar de dreiging vandaan kwam. Volgens de Leeuwarder Courant (LC) zou er een bommelding zijn gedaan, zo hoorde een in de zaal aanwezige verslaggever van de krant de commissaris van de Koning Arno Brok zeggen tegen Statenleden. Een persoon met een explosief voorwerp zou onderweg zijn geweest naar het provinciehuis, de autoriteiten zouden weten om wie het ging. Ondertussen werden alle aanwezigen opgedragen bij de ramen en deuren weg te blijven.

Bij de Tweebaksmarkt stonden in de ochtend “tientallen demonstranten”, vertelde een woordvoerder van het provinciehuis. Die mensen, die demonstreerden tegen de stikstofplannen van het kabinet, moesten weg na de dreigingsmelding.

Vanwege de demonstratie was er een thuiswerkadvies uitgegeven voor medewerkers van het provinciehuis. Daardoor waren er minder mensen dan normaal aanwezig, zei de woordvoerder eerder. “Niet iedereen vindt het even prettig om daar doorheen te moeten het gebouw in en uit.” Volgens Friese media was eerder opgeroepen woensdag te komen demonstreren tegen de stikstofregels. De woordvoerder van het provinciehuis zegt dat de Statenvergadering “over alles behalve stikstof” gaat. Het is de laatste vergadering voor het zomerreces.