Groningse journalist: fijn dat rechter ‘aanslag op pers’ erkende

Foto: ANP

De Groningse journalist Willem Groeneveld voelt zich maandag “gelaten” bij het vonnis van de rechter tegen de twee mannen die in 2021 een brandend bierflesje zijn huis in gooiden. Het tweetal werd maandag veroordeeld tot een celstraf van vijf jaar en tbs met voorwaarden.

“Ik ben blij dat de eis van het Openbaar Ministerie overeind is gebleven”, stelt Groeneveld in een reactie. “Maar ik vind het treurig dat de mannen zo lang de gevangenis in moeten. Voor henzelf, maar ook voor hun familie en hun naasten.” De journalist, die werkt voor de Groningse stadsblog Sikkom, vindt het vooral “heel fijn dat de rechter stilstond bij de achterliggende gedachte van het vonnis. Hij noemde het een aanslag op de pers en de journalistiek. Dat vond ik een heel belangrijk aspect in het vonnis.”

Volgens de rechtbank in Groningen gaat het om een poging tot moord en brandstichting. De rechtbank vindt dat er sprake is van een “doelbewuste actie tegen een journalist” en niet van een gemoedsopwelling bij de mannen.

De twee dertigers gooiden in de ochtend van 19 augustus rond 03.00 uur een brandend bierflesje door de voordeur bij Groeneveld en zijn partner. Die wisten het vuur te doven en bleven ongedeerd. De mannen, P. en W., behoorden tot een groep complotdenkers rond corona. Ze kenden elkaar van demonstraties. Groeneveld schreef kritisch over coronacomplotdenkers.

Omdat P. en W. volgens deskundigen verminderd toerekeningsvatbaar zijn, is er een tbs-behandeling opgelegd.