‘Illegale’ lopers van eerste Vierdaagsedag zijn vroeg binnen

Foto: ANP

Enkele tientallen wandelaars zijn dinsdag heel vroeg toch op pad gegaan om de eerste dag van de Vierdaagse te lopen. Rond 10.00 uur kwamen veel ‘illegale’ lopers alweer terug in Nijmegen. Een aantal van deze wandelaars hoort elk jaar bij de snelste lopers van de Nijmeegse Vierdaagse. De eerste wandeldag door de Betuwe is officieel geschrapt vanwege de verwachte extreme temperatuur.

“We snappen het sentiment uiteraard wel, maar we vinden het onverstandig. Anders gelasten we ook geen dag af natuurlijk”, aldus woordvoerder Babs Rijke van Stichting De 4Daagse. “We hebben geen voorzieningen onderweg: geen medische hulpposten, geen watertappunten en geen bewegwijzering. Onze teams hebben vandaag niks afgesloten, dus er rijdt gewoon verkeer op de route.” Het Vierdaagsebestuur houdt niet bij hoeveel lopers er toch op pad zijn gegaan, aangezien het dinsdag geen Vierdaagsedag is.

De ongeveer zestig lopers, die merendeels in het holst van de nacht op pad gingen, kwamen onderweg in Huissen en Bemmel nog wel wat aanmoediging tegen. De gemeente Overbetuwe heeft alle feestelijkheden afgelast toen besloten werd de eerste loopdag te schrappen, maar in Lingewaard zijn hier en daar toch terrasjes en muziek neergezet. Op de Wedren, waar de Vierdaagselopers finishen, was het wel druk. Daar kunnen lopers hun startbewijs voor woensdag ophalen. Vanwege de hitte worden alle activiteiten op de Wedren om 12.00 uur gestaakt.

De nu driedaagse wandeltocht heeft van woensdag tot en met vrijdag plaats. De organisatie noemde de weersomstandigheden dinsdag eerder “uniek” en “slechter dan in 2006”, toen er twee wandelaars bezweken en de rest van de Vierdaagse werd afgelast.