Forse daling van aantal nieuwe coronagevallen

Foto: ANP

Het hoogtepunt van de coronagolf lijkt achter de rug, steeds minder coronabesmettingen komen aan het licht. In de afgelopen week heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 38.470 positieve tests geregistreerd, bijna 11 procent minder dan in de week ervoor.

Het is de eerste daling op weekbasis sinds eind mei. Zes weken lang nam het aantal positieve tests toe, in juni zelfs met meer dan 70 procent per week. Het RIVM zei een paar weken geleden al dat de top van de zomergolf in zicht leek.

Tussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn iets meer dan 5000 besmettingen vastgesteld. Vorige week dinsdag meldde het RIVM ruim 7300 positieve tests en de dinsdag daarvoor bijna 6700. Amsterdam (281), Rotterdam (166), Den Haag (109) en Utrecht (108) voeren zoals gebruikelijk de lijst aan.

Bijna 50.000 mensen gingen vorige week naar een teststraat om te horen of ze inderdaad besmet zijn geraakt. Een week eerder deden bijna 53.000 mensen dat. Voor het eerst sinds eind mei daalt het aantal testafspraken.

Bij 638 mensen waren de coronaklachten vorige week zo erg dat ze in een ziekenhuis moesten worden opgenomen. Dat is een fractie meer dan de week ervoor, toen de ziekenhuizen (na correctie) 631 patiƫnten opnamen. Van de 638 opgenomen patiƫnten belandden 30 op de intensive care, tegen 42 een week eerder. Het aantal gemelde sterfgevallen door corona steeg van 17 naar 30.

Of de daling doorgaat, hangt onder meer af van een nieuwe subvariant die in Nederland is opgedoken. Die heet BA.2.75 alias centaurus. Veel is nog niet bekend over deze coronaversie, maar hij lijkt in staat om de opgebouwde afweer te omzeilen.

Het zogeheten reproductiegetal is iets gedaald, van net boven de 1 naar net eronder. Het cijfer geeft aan hoe snel het virus zich verspreidt onder de bevolking.