Betrokkenen wijzen naar elkaar voor uitleg over gratie Masmeijer

Foto: ANP

De regering noch de rechter wil toelichten waarom de voor drugshandel veroordeelde oud-televisiepresentator Frank Masmeijer gratie heeft gekregen. Alle partijen die betrokken waren bij het besluit hem vervroegd vrij te laten, wijzen naar elkaar.

Masmeijer was door een Belgische rechter veroordeeld tot negen jaar gevangenisstraf wegens betrokkenheid bij de handel in cocaïne. Hij zat die straf inmiddels uit in Nederland en had nog anderhalf jaar voor de boeg. Hij bracht woensdag zelf via De Telegraaf naar buiten dat hij gratie heeft gekregen en dus weer vrij is.

Onder het gratiebesluit, waarvan de krant een foto bij het bericht heeft geplaatst, staan de handtekeningen van minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) en koning Willem-Alexander. Het is tot stand gekomen na adviezen van het Openbaar Ministerie en het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden.

De Rijksvoorlichtingsdienst wil geen inhoudelijke mededelingen doen, en stelt dat het de minister is die beslist. De handtekening van het staatshoofd onderschrijft slechts dat een besluit “volgens de geldende procedures en wet- en regelgeving tot stand is gekomen”.

Een woordvoerder van Weerwind laat op zijn beurt weten dat het advies van het hof “altijd leidend” is. “De minister moet met een hele goede motivatie komen om dat naast zich neer te leggen.” Ook hij wil geen inhoudelijke toelichting geven.

Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden zegt eveneens niet in te kunnen gaan op het gratieverzoek. “Het advies van het hof wordt gegeven aan de koning (ministerie) en is niet openbaar. De koning beslist”, laat een woordvoerder weten.