Paleis Noordeinde wil deuren vaker openen voor publiek

Foto: ANP

Mogelijk gaan de deuren van Paleis Noordeinde en de Koninklijke Stallen in Den Haag in de toekomst vaker open voor het publiek. “Dat is zeker het streven”, zegt Claudia Hörster, directeur Koninklijke Verzamelingen. Zaterdag namen honderden mensen al een kijkje op Noordeinde en ook de komende drie zaterdagen zijn het paleis en de stallen open voor publiek.

De 11.000 beschikbare kaarten voor alle dagen zijn uitverkocht en volgens Hörster is er meer vraag dan aanbod. Het voornaamste probleem om vaker open te gaan is de logistiek, meent Hörster. “Doordeweeks wordt er gewerkt in het paleis, dus dan is het niet mogelijk om ook publiek toe te laten.”

Idealiter ziet Hörster in de zomermaanden de mogelijkheid het publiek ook doordeweeks een kijkje achter de schermen te geven. “Wellicht kunnen we een manier vinden waarop er publiek kan komen zonder dat het personeel gestoord wordt in zijn werkzaamheden. Dan moeten we bijvoorbeeld kijken naar de route van de rondleiding.”

De rondleiding door Paleis Noordeinde is sinds dit jaar voor het eerst voorzien van een audiotour. Medewerkers van het paleis vertellen in filmpjes wat hun werkzaamheden in het werkpaleis van koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn.