Boeren beëindigen snelwegblokkade bij knooppunt Azelo

Foto: ANP

De boerenactievoerders die sinds het einde van de ochtend de snelwegen bij knooppunt Azelo afsloten, hebben hun blokkade opgebroken. Rond 16.45 uur kwam eerst het verkeer richting Hengelo op gang, daarna gingen de trekkers die de andere kant op de wegen blokkeerden ook rijden.

Een tiental trekkers sloten de A35 en A1 sinds het middaguur in beide richtingen af. De actievoerders barbecueden op de snelweg en zeiden rond 17.00 uur vervangen te worden door een nieuwe lichting demonstranten. Vooralsnog lijkt dit niet te gebeuren.

De trekkers die als eerste vertrokken, zijn naar de andere kant van de snelweg gereden en sloten daar achter de andere landbouwvoertuigen aan.

De gemeente Borne meldt dat de trekkers onder politiebegeleiding weg zijn gegaan. Wel moet nog rekening worden gehouden met files en drukte onderweg, aldus de Twentse gemeente. De politie was snel na de start van de actie aanwezig bij de blokkade, maar greep niet in.

De afgelopen twee nachten is op meerdere snelwegen afval gedumpt door boeren. Het gaat onder andere om hooibalen, mest, asbest en een koelkast. Donderdagmiddag is de rommel op de meeste plekken opgeruimd, meldt Rijkswaterstaat. Zo is de stapel autobanden op de A7 bij Leek weggehaald, waardoor het verkeer weer richting Heerenveen kan rijden.

Iets verderop bij verzorgingsplaats Oude Riet is de weg nog wel geblokkeerd door afval, daar wordt verkeer over de vluchtstrook geleid. De afvalstortingen leidden tot zeker twee ongelukken, niemand raakte gewond. Op de A7 zijn verder nog niet alle op- en afritten geopend. Er ligt nog afval.