Brand Wolvega onder controle, bewoners mogen weer naar huis

Foto: ANP

De grote, uitslaande brand die zondagavond laat uitbrak bij een snackbar aan de Hoofdstraat Oost in het centrum van Wolvega (Friesland) is onder controle. Door de brand was een gaslek ontstaan, waarop de brandweer besloot om de omgeving te ontruimen. Volgens een woordvoerder van de brandweer ging het om zeker tien omliggende panden. De bewoners mochten na enkele uren weer terug naar hun woningen. De brandweer is nog wel bezig met nablussen.

De bewoners werden in de nacht van zondag op maandag opgevangen in het gemeentehuis. In de omgeving van de snackbar staat ook een wooncomplex voor ouderen. Volgens de woordvoerder werd ook een deel van dit complex ontruimd.

De brand brak zondagavond laat uit op de begane grond van de cafetaria. Volgens de brandweer was er niemand in het pand aanwezig. Een gaskraan brandde door, waardoor er ook explosiegevaar ontstond.

Even na middernacht was de brand al even onder controle, maar op dat moment was het gaslek al ontstaan. Kort daarna laaide het vuur weer op. De brandweer probeerde naastgelegen panden te behouden. Het vuur is echter naar zeker één ander pand overgeslagen. De snackbar moet volgens de brandweer als verloren worden beschouwd.

De oorzaak van de brand is nog niet bekend. Door het vuur kwam veel zwarte rook vrij. De veiligheidsregio Fryslân waarschuwde omwonenden om uit de rook te blijven.