‘Muzikaal leger’ uit Oekraïne in Amsterdam

Foto: ANP

Een recent opgericht orkest van 75 Oekraïense beroepsmusici treedt donderdagavond op in het Concertgebouw in Amsterdam. Het Ukrainian Freedom Orchestra bestaat uit vluchtelingen en speciaal voor het orkest van dienstplicht vrijgestelde Oekraïners. De leden werkten in betere tijden voor podiuminstellingen in Lviv, Odessa en Kiev. Hun nieuwe gezelschap is eind vorige maand aan een wereldtournee begonnen in Warschau, waar het is opgericht.

De Canadees-Oekraïense dirigente Keri-Lynn Wilson heeft ook de leiding in Amsterdam. Zij kwam oorspronkelijk met het idee voor het orkest voor de dag: “We zullen strijden als soldaten van de muziek. We geven hiermee musici een stem en emotionele kracht in deze tijd”, lichtte ze eerder toe.

De Oekraïense in Amsterdam wonende pianiste Anna Fedorova soleert in het Concertgebouw. “Op deze manier tonen Oekraïense musici hun solidariteit. Ze laten zien hoe muziek een krachtig instrument kan zijn voor steun aan de slachtoffers en voor eenheid in de wereld in tijden van deze vreselijke oorlog”, zei Fedorova erover.

Op het programma staan onder meer Chopins Tweede pianoconcert en Dvořáks Negende symfonie.

Het orkest wordt gesteund door de regering van Oekraïne, The Metropolitan Opera in New York en de Poolse Nationale Opera. Later deze maand treedt The United Ukrainian Ballet Company op in Carré in Amsterdam. Dit gezelschap, in Nederland opgericht door Igone de Jongh en Matthijs Bongertman, wordt gevormd door dansers uit de nationale theaters van onder meer Kiev en Charkov. Het danst in Amsterdam Giselle in een nieuwe interpretatie van Alexei Ratmansky.