Stikstofoverleg begonnen in provinciehuis Den Haag

Foto: ANP

Op het provinciehuis van Zuid-Holland in Den Haag zijn stikstofbemiddelaar Johan Remkes en leden van het kabinet, onder wie premier Mark Rutte, met biologische boeren bijeen om te praten over de stikstofcrisis. Het is de bedoeling dat in de loop van woensdagochtend de andere boerenorganisaties, zoals de land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland en groepen als Agractie en Farmers Defence Force (FDF) bij het overleg aansluiten.

Remkes heeft alle boerenorganisaties uitgenodigd die ook voor het eerdere gesprek over de aanpak van de stikstofproblemen waren gevraagd. Naast Rutte zijn woensdag ook de ministers Henk Staghouwer (Landbouw), Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) en Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) aanwezig.

Boerenorganisaties zeiden dinsdag alleen te willen ingaan op de uitnodiging voor een nieuw gesprek als dat overleg aan een “harde randvoorwaarde” voldoet. Remkes en het kabinet zouden ermee hebben ingestemd om de punten op de agenda van het overleg te plaatsen. De boerenclubs willen dat er gesproken kan worden over de deadline voor de halvering van de stikstofuitstoot, de PAS-melders, het stikstofkaartje, het inzetten op innovaties en de kritische depositiewaarde (kdw), dat is de vastgestelde grens aan de hoeveelheid stikstof die een specifiek natuurgebied aankan. De boeren vinden deze kdw ongeschikt als instrument om de natuur mee te beschermen, het kabinet benadrukt juist dat de kdw nodig is.

Een en ander is volgens LTO afgesproken met onder meer Agractie, Farmers Defence Force, de Nederlandse Melkveehouders Vakbond, de Producentenorganisatie Varkenshouderij en Biohuis. Ook voormannen Bart Kemp van Agractie en Mark van den Oever van FDF lieten weten dat verschillende boerenorganisaties Remkes hebben gemeld woensdag alleen onder voorwaarden te komen.