NZa-topvrouw roept op in te stemmen met zorgakkoord

Foto: ANP

Marian Kaljouw, de topvrouw van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), roept “alle branche- en beroepsverenigingen” op het Integraal Zorgakkoord te tekenen, waarin afspraken zijn gemaakt over de zorg in de toekomst.

Het zorgakkoord werd eerder afgewezen door MIND, een belangenorganisatie die opkomt voor patiënten in de geestelijke gezondheidszorg en hun naasten. Ook onder huisartsen bestaat veel weerstand tegen de nieuwe afspraken over de toekomst van de zorg. Andere partijen hebben wel ingestemd met de plannen, waaronder de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen en de Patiëntenfederatie Nederland. Maandagmiddag sloot ook de de Federatie Medisch Specialisten, bestaande uit 32 wetenschappelijke verenigingen, zich aan bij het akkoord.

De totstandkoming is een belangrijke stap naar passende zorg, vindt de autoriteit. Deze dagen ligt het ter ondertekening voor aan veertien branche- en beroepsorganisaties. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) verwacht dat alle branche- en beroepsorganisaties hun betrokkenheid tonen, meldt de organisatie op de eigen site. “Steun van alle deelnemende partijen is noodzakelijk om verder te kunnen werken aan passende zorg”, vult voorzitter van de raad van bestuur Kaljouw aan.

De NZa noemt het belangrijk dat de afspraken de komende tijd verder worden uitgewerkt “met zoveel mogelijk perspectief voor alle partijen”. Maar de eerste stap richting toekomstbestendig organiseren van de zorg is nu dat je je verbindt aan de wil om die richting op te gaan, aldus de NZa.