Maximaal 500 asielzoekers opgevangen in Groningse Zuidbroek

Foto: ANP

De Eurohal in het Groningse Zuidbroek wordt een noodopvang voor asielzoekers. Maximaal vijfhonderd mensen kunnen onderdak krijgen in het zalencomplex. De locatie blijft een half jaar in gebruik, en dit kan met maximaal een half jaar worden verlengd. “Na een jaar stopt de noodopvang van asielzoekers”, meldt de gemeente Midden-Groningen, waartoe Zuidbroek behoort.

Asielzoekerscentra zitten overvol, net als het centrale aanmeldpunt voor asielzoekers in het Groningse Ter Apel. In het hele land zijn daarom noodopvangplekken ingericht. In een verklaring zegt de burgemeester van Midden-Groningen, Adriaan Hoogendoorn: “Het kabinet wil het functioneren van de asielketen in 2023 weer op orde hebben. Voorlopig zal er nog sprake zijn van acute nood in de opvang van asielzoekers. Op verzoek van de staatssecretaris is Midden-Groningen in deze situatie bereid om in de tussentijd met de Eurohal noodopvang te bieden.” De burgemeester benadrukt dat het gaat om “een overbruggingsperiode” en dat de noodopvang over een jaar klaar is.

De eerste asielzoekers gaan komende dinsdag naar Zuidbroek. Twee medewerkers van de marechaussee gaan ook naar de Groningse plaats om de politie daar te helpen. “Zij worden ingezet voor de zorg voor de openbare orde en veiligheid in de woonomgeving van Zuidbroek.”

Ook het Overijsselse Wierden neemt asielzoekers op. De gemeente stelt 37 opvangplekken beschikbaar. De asielzoekers komen in chalets waar eerder Oekraïners werden gehuisvest. De huisjes zijn maximaal drie jaar lang beschikbaar. Wierden wil alleen vluchtelingen opvangen die grote kans maken op een verblijfsvergunning.

Tachtig alleenstaande minderjarige vluchtelingen worden vanaf 3 oktober opgevangen in het hotel De Mallejan in het Gelderse Vierhouten (gemeente Nunspeet). De meesten komen uit Syrië en zijn zonder familie gevlucht. Ze blijven zes maanden in het hotel. Dat ving rond de afgelopen jaarwisseling ook vluchtelingen op. “De vorige keer dat De Mallejan vluchtelingen heeft opgevangen, is soepel en zonder problemen verlopen mede dankzij de hulp van de inwoners uit Vierhouten. Deze alleenstaande jongeren verdienen een helpende hand”, zegt burgemeester Céline Blom van Nunspeet.

Een asielschip in Ridderkerk, met 88 vluchtelingen aan boord, mag daar langer in de haven blijven liggen. Het schip meerde begin juli aan en zou tot begin oktober blijven. Dat wordt nu verlengd tot begin volgend jaar, meldt Ridderkerk vrijdag.